Mukayeseli Keşif Nedir? Nasıl Yapılır?
Günümüzde gerek proje devam ederken proje değişikliklerinden dolayı gerekse de maliyet artışlarından dolayı iş artış/eksiliş işleminin uygulanmadığı proje yok denecek kadar azdır. Yapım işlerinde oluşan bu artış ve eksilişler kaynaklı oluşan tutarlar, oldukça önem arz etmektedir.
Bir projede iş artış ve eksiliş hesabı, artış ya da azalış yapılacak imalat ya da malzemenin sözleşmede olup olmaması durumuna göre değişkenlik gösterir. Sözleşmede var olan bir imalatta iş artış ya da azalışa gidilecekse, imalat sözleşmede var olduğu ve belirlenmiş bir fiyatı olduğu için tekrar bir fiyat araştırmasına yapmaya gerek olmaz ve sözleşmedeki birim fiyatlar doğrudan kullanılır.
İş artış/azalış hususundaki en önemli konu, miktar tespitinin hassas bir şekilde yapılmasıdır. Sözleşmede bulunmayan imalatlarla ilgili bir iş artış ve eksiliş ihtiyacı olursa, ilk olarak bunun ihtiyaç gerekçesinin ortaya konması gerekir. Bunun ardından ihtiyaç duyulan miktar ve birim fiyat tespiti yapılır.
AMP Kurumsal Hakediş ve Yaklaşık Maliyet Programında İş Artış Eksiliş Nasıl Yapılır?
İş Artış Eksiliş bölümünü hakediş ekranından kolaylıkla açabilirsiniz.
+ düğmesine tıklayarak yeni iş artış eksiliş kaydınızı oluşturabilirsiniz.
Oluşturulan iş artış eksiliş hesabına, gerek elle gerekse de seçerek kurum kitaplarından pozlar ekleyebileceğiniz gibi kendi oluşturduğunuz özel pozları da kolaylıkla ekleyebilirsiniz.
İş artış ve eksilişe konu olan poz girişleri tamamlandıktan sonra, pozlara ait artış ve eksilişleri "Artan Miktar (Metraj)" ve "Azalan Miktar (Metraj)" düğmeleri yardımıyla açılacak olan "Mukayeseli Metraj Editörleri" ekranlarında yapabilirsiniz. Bu metraj editöründe; bütün normal metraj, profil metrajı, demir metrajı, tesisat metrajı ve çelik hasır metrajı girişlerinizi yapabilirsiniz.
Mukayeseli metraj editörü sayfasında girilen artan ve azalan metrajlar sonucunda iş artış eksiliş sayfasına metrajlar yansıyacaktır. Bununla birlikte anahtar Teslimi Götürü Bedel projelerde "Artan Tutar", "Azalan Tutar", "Artan Pursantaj" ve "Azalan Pursantaj" değerleriniz oluşacak. Teklif Birim Fiyatlı projelerde ise "Artan Miktar" ve "Azalan Miktar" değerleri de girilen metraj ve elle değerlere göre otomatik olarak oluşur.
Gerekçe Raporu
İş Artış ve azalışa etken olacak imalatların ve bu artış azalışın gerekçelerinin belirtildiği Gerekçe Raporunu, iş artı eksiliş ana ekranında yer alan Gerekçe Raporu düğmesi yardımıyla hızlıca oluşturabilirsiniz. "İş Artışı Süre Uzatım Belgesi" ve "Anlaşma Tutanağı" sayfalarında da ilgili dokümanlara ulaşabilirsiniz.
Tüm yapılan iş artış ve azalış sonucunda, gerek metraj değişikliklerini gerekse de yeni eklenen imalat pozları var ise bunları sözleşmeye aktarma işlemini de son derece kolay ve hızlı yapabilirsiniz. Sözleşmeye Aktar düğmesini kullanarak fiyat anlaşmasın ve aktarılacak iş grubu düzenlemelerini sağladıktan sonra sözleşmeye aktarım işlemini son derece kolay bir biçimde gerçekleştirmeniz mümkün.